Category: Sosial

Sosial

Kenapa kopi?

Kopi merupakan salah satu kewajipan bagi aku dikala di pagi hari. At least kena segelas. Dengan gula atau tidak, tak ada masalah. Yang penting segelas untuk memulakan hari. Dikala tengah lemau dipagi hari, kopi la penyelamat. Disini aku senaraikan sedikit sebanyak kebaikkan kopi. Antaranyalah ialah : 1. Pemberi Tenaga Banyak ujian terkawal yang dilakukan kepada[…]

Read more

Sosial

BERCUTI DI HOTEL

Personally, dari waktu sudah bekerja dulu, aku juga akan ambil cuti maybe 2 bulan sekali hanya untuk duduk di hotel. Bukan apa, since aku masih lagi tinggal dengan keluarga, bercuti ke hotel membuatkan aku ada masa untuk diri sendiri. Ada yang memanggilnya Hotel Hopping, bagi aku pula. Hanya percutian singkat ke hotel-hotel di sekitar bandar[…]

Read more

Sosial

Nasi Vanggey

Tiba- tiba malam ni teringat pula nasi Vangey Ipoh. Semalam baru je balik dari ipoh. Memang nak singgah. Tapi meninggatkan nak rushing balik Kuala Lumpur, tak sempat singgah. Nasi Vanggey dalam bahasa tamil ialah untuk ‘come, come’ , merupakan restoran india Muslim. Nasi Vanggey juga dikenali sebagai Nasi Ganja. Nasi Ganja atau juga Nasi Vanggey[…]

Read more

Sosial

Kelebihan berpuasa

Alang-alang kita tengah musim berpuasa ini, nak share sikit kelebihan berpuasa terhadap badan manusia. Ketika badan kita berpuasa,ia membantu dalam persediaan tubuh badan untuk melalui fasa puasa pada siang hari perlu diambil perhatian. Ini bertujuan memastikan setiap individu akan kekal cergas dan tetap terus menumpukan ibadah ini sebagai satu bentuk latihan ketaatan kepada Allah SWT.[…]

Read more

Sosial

Kelebihan Membaca

Dengan zaman teknologi yang berkembang pesat tanpa sempadan ini, membaca masih diperlukan untuk makanan minda kita. Dalam wahyu pertama umat islam juga, wahima ayat pertama ialah Iqra’ iaitu membaca. Dari sini, kepentingan membaca telah diberitahu sejak berdekad lamanya. Sebenarnya membaca tak kira la membaca apa pun mempunyai banyak kelebihannya yang jarang kita nampak. Dari buku[…]

Read more

Sosial

Gula katok

Gula ketuk atau dikenali juga sebagai gula ketuk pada zaman kanak-kanak dahulu. Mostly sangat terkenal di Melaka. Ia merupakan gula-gula tradisional. Cara makannya hanya biarkan ia cair di dalam mulut. Jangan sesekali berani untuk mengigitnya, nescaya boleh patah gigi korang. Paling senang nak dapat dekat Jonker Walk, Melaka. Gula-gula ni dikatakan boleh melegakan batuk. Dulu[…]

Read more